Lang niet alle producten zijn hetzelfde. Melkzuurbacteriën zijn er in verschillende soorten en maten, worden door meerdere leveranciers aangeboden, en hebben allemaal een unieke werking. Dit komt doordat deze producten verschillende bacteriestammen bevatten.
Je kunt het vergelijken met het uitzoeken van het juiste vitaminesupplement. Als je gezonder haar wilt, zoek je een product dat de stof biotine bevat. Voor gezonde botten neem je calcium. Maar je neemt geen calcium voor je haar of biotine voor je botten, toch?
Bij melkzuurbacteriën werkt het net zo. Door wat ervaring op te doen in dit gebied, word het makkelijker om de juiste melkzuurbacteriën te kiezen op basis van jouw behoeften.
1. Het belangrijkste is het soort bacteriestam
Het is voornamelijk belangrijk om te weten welke soort bacteriestammen er in etenswaren of product zitten.
Niet alle soorten etenswaren en producten bevatten dezelfde bacteriestammen. Prodiga bevat melkzuurbacteriën van 8 verschillende stammen:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus salivarius
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus casei
- Bifidobacterium longum
- Bifidobacterium bifidum
- Bifidobacterium lactis
- Steptococcus thermophilus
Deze informatie kun je duidelijk terugvinden op de verpakking.
2. Zijn meer bacteriën altijd beter? Niet per sé.
Om ervoor te zorgen dat een voedingssupplement de juiste dosis melkzuurbacteriën bevat, word een maatstaf genaamd colony-forming unit (CFU) gebruikt. Je zou misschien denken dat een hoge CFU waarde betekent dat het product van hoge kwaliteit is – dit beweren de labels op verpakkingen van sommige voedingssupplementen namelijk. Dit is echter niet het geval. Zorg er in plaats daarvan voor dat je het juiste type van de juiste kwaliteit kiest.
3. Niet alle bacteriën zijn getest
In voedsel en supplementen tref je veel soorten bacteriële stammen aan.
Wanneer je een product kiest dat melkzuurbacteriën bevat, is het verstandig om na te gaan dat dit product ook daadwerkelijk voldoet aan jouw behoeften.
4. Correcte verpakking
Bij het kiezen van een supplement, is het belangrijk dat het product van de hoogst mogelijke kwaliteit is. Ook zijn bacteriën erg gevoelig voor omgevingsfactoren, wat een correcte verpakking essentieel maakt.