Er is tegenwoordig een groot en divers aanbod voedsel op de markt, zowel op de schappen van de lokale winkel als in buitenlandse webshops. Deze enorme hoeveelheid keuze wordt al snel overweldigend. Ook kan het lastig zijn om de buitenlandse woorden en terminologie te begrijpen die worden gebruikt om het product te adverteren.
Zitten er melkzuurbacteriën in etenswaren?
Ja, sommige soorten etenswaren bevatten levende bacteriestammen. Onder andere melk, kefir, en sommige soorten yoghurt bevatten levende melkzuurbacteriën. Je kunt deze goede bacteriën ook terugvinden in pure chocolade, salami, zuurkool, kimchi, microalgen, kombucha, en sommige kaassoorten zoals cheddar en Goudse kaas.
Sommige voedingswaren worden ook blootgesteld aan omstandigheden die deze bacteriën vaak doden, zoals frituren en het bewaren bij te hoge temperaturen.
Verschillen tussen etenswaren
Sommige soorten yoghurt ondergaan een soort pasteurisatie die deze bacteriën ook doodt. De uitzondering hierop is Griekse yoghurt of gewone yoghurt, die nog wel een natuurlijke hoeveelheid levende bacteriën bevatten. Er zijn ook een aantal soorten yoghurt waarbij na het productieproces melkzuurbacteriën worden toegevoegd.
Yoghurt moet koel bewaard worden. Zelfs als je het thuis in de koelkast bewaart, is het moeilijk om na te gaan onder welke omstandigheden het is vervoerd en opgeslagen voor het in je koelkast belandt.
Is het beter om meerdere bacteriestammen te hebben, of juist maar één?
Het aantal bacteriestammen is niet doorslaggevend bij het bepalen van welke voedingsproducten gezonder zijn.
Wat je juist wel in acht moet nemen is het soort bacteriestam dat je voedsel bevat.
Wat is het beste moment om melkzuurbacteriën in te nemen?
Je kunt etenswaren met melkzuurbacteriën gedurende de hele dag consumeren, maar bij voorkeur wel iedere dag op hetzelfde tijdstip. Zo wordt het onderdeel van je dagelijkse routine en is het makkelijker om te onthouden.
Voor andere soorten producten kan het advies afwijken, volg daarom altijd de instructies op de verpakking. Mocht je toch nog twijfelen, raadpleeg dan je huisarts.